Kun logistiikka ratkaisee

20 000 vaunullista kemikaaleja maailmalle Suomen kautta

22.9.2014

Noin 20 000 vaunullista nestemäisiä kemikaaleja kulkee vuosittain Venäjältä Vainikkalan raja-aseman ja Kotkan tai Haminan satamien kautta maailmalle. Vopak – maailman markkinajohtaja nestemäisten kemikaalien varastoinnissa – ja VR Transpoint panostavat reitin tehokkuuteen, turvallisuuteen ja taloudelliseen kilpailukykyyn.

Metanolia, bentseeniä ja lukuisia muita nestemäisiä kemikaaleja tuodaan tasaiseen tahtiin kiskoja pitkin Venäjältä Vainikkalan ratapihalle. Sieltä VR Transpoint vie ne Kotkan ja Haminan satamissa sijaitseviin Vopak Chemicals Logistics Finland Oy:n terminaaleihin.

Terminaaleissa vaunujen lasti puretaan kemikaalisäiliöihin ja laivataan edelleen muualle Eurooppaan, Amerikan mantereelle ja Aasiaan.

Perillä nestemäiset kemikaalit jatkojalostetaan käytettäviksi edelleen esimerkiksi pakkaus-, rakennus- ja tekstiiliteollisuudessa, polttoaineissa sekä auto-, elektroniikka- ja terästeollisuudessa.

Luotettavasti läpi vuoden                                   

Venäjältä Itämeren satamien kautta laivattavista nestemäisistä kemikaaleista Vopak Finlandilla on 60 prosentin markkinaosuus.

– Reitti rautateitse Kotkaan ja Haminaan toimii luotettavasti läpi vuoden. Kuljetusolosuhteiltaan hyvin haastavat kemikaalit saadaan talvisinkin toimitettua satamiin vahingoittumattomina ja tiukan aikataulun mukaisesti, sanoo toimitusjohtaja Ramon Ernst.

Reitti Venäjältä suomalaisiin satamiin ei ole yhtiön asiakkaille edullisin vaihtoehto. Nestemäiset kemikaalit kulkevat halvemmalla Baltian maiden tai Venäjän omiin satamiin.  

– Suomen kautta kuljettamisen valtteja ovat tehokkuus ja turvallisuus. Kilpailukykymme on kuitenkin sidoksissa niiden jatkuvaan parantamiseen, Ernst huomauttaa.

Käytännössä se tarkoittaa esimerkiksi vaunukierron, vaihtotyön, hakemisten ja viemisten sekä toimintaan liittyvän tiedonsiirron hiomista mahdollisimman jouheviksi.

 Yhdessä eteenpäin

 Vopak Finlandin ja VR Transpointin yhteistyö on tiivistynyt vuosien aikana.

– Kokoonnumme kvartaaleittain tarkastelemaan operatiivisen toiminnan onnistumista hyödyntämällä yhdessä rakennettuja tehokkuus- ja laatumittareita. Samalla arvioimme seuraavan kvartaalin volyymeja, kertoo VR Transpointin avainasiakaspäällikkö Juha Petäjäniemi.

– Arvostamme sitä, että VR Transpoint määrätietoisesti kehittää toimintaansa ja palvelujaan. Toimimme usein VR Transpointin pilottipartnerina, mikä osoittaa yhteistyömme toimivuuden, Ernst mainitsee.

Tammikuussa 2015 Vopak Finland aloittaa natriumhydroksidin eli lipeän tuonnin Venäjältä. Se lisää runsaat 10 prosenttia yhtiön Suomen kautta kuljetettavien nestemäisten kemikaalien kokonaismäärää.

– Luotan kasvumahdollisuuksiin sen jälkeenkin. On tosin vaikea arvioida, kuinka Ukrainan kriisi vaikuttaa lähitulevaisuuteen, Ernst toteaa. •