Kun logistiikka ratkaisee

Rautateiden markkinaosuus tavaraliikenteessä lähentelee jo 30 prosenttia

15.9.2014

VR Transpointin kuljetusmäärät rautateillä ovat kasvaneet viisi prosenttia tämän vuoden seitsemän ensimmäisen kuukauden aikana. Tämä merkitsee sitä, että rautateiden markkinaosuus tavaraliikenteessä lähentelee jo 30 prosenttia.

Rautateiden markkinaosuus tavaraliikenteessä kasvoi selvästi jo viime vuonna ja nousi 28,2 prosenttiin.

– Nousu oli historiallinen, sillä edeltävien kymmenen vuoden ajan rautateiden markkinaosuus on pääasiassa pysytellyt lähellä tasoa 24–25 prosenttia, sanoo VR:n logistiikkadivisioonan johtaja Rolf Jansson.

Tänä vuonna kasvu on jatkunut. VR Transpoint on kirjannut positiivisia lukuja sekä kotimaassa että kansainvälisessä liikenteessä.

– Osittain kehitys johtuu makrotalouden ja liikenteen rakenteen muutoksista, mutta kyllä luvut kertovat senkin, että rautatielogistiikka on tehostunut ja palvelutaso on kehittynyt myönteisesti, Jansson sanoo.

Kotimaan liikenteessä ovat kasvaneet etenkin metalliteollisuuden ja kemian teollisuuden kuljetusmäärät. Metsäteollisuus on ollut alkuvuoden ajan viime vuoden tasolla.

– Idän liikenteessä olemme onnistuneet hyvin. Viennissä kehitys on ollut heikkoa, koska ruplan kurssi on ollut alhainen, mutta sekä tuonnissa että transitossa kasvu on ollut merkittävää.

– Erityisen ilahduttavaa on transitoliikenteen kasvu, koska olemme suorassa kilpailutilanteessa muiden reittien kanssa.

Maantieliikenteen markkinatilanne on Janssonin mukaan ollut koko alkuvuoden ajan hyvin haastava. Samaa kertovat Liikenneviraston tilastot: pääteiden raskas liikenne väheni 2,8 prosentilla.

– Rakentamisen suhdannekuva on heikko eikä kehitys ole hyvää myöskään metsäteollisuuden tuotekuljetuksissa. Idän viennin heikko veto vaikuttaa laskevasti myös Kouvolan Cargo East Terminalin volyymeihin.

Kokonaan oma lukunsa ovat Venäjän asettamat tuontirajoitukset, jotka ovat pysäyttäneet suomalaisten elintarvikkeiden viennin Venäjälle.

– Tässä tilanteessa meidän on löydettävä muualta kasvua korvaamaan menetettyjä kuljetuksia. Lisäksi omaa toimintaamme on tehostettava entisestään.

Millaisia viestejä asiakkailta on tullut Venäjän tilanteesta?

– Ei mitään ihmeellistä. He seuraavat tilannetta ja suhtautuvat asiaan vakavasti.

– Tilanne on sen verran epäselvä, että ennustuksia on turha lähteä tekemään. Tilanteen kehittymistä on seurattava todella tarkasti. Lisäksi meidän on keskityttävä oman toimintamme kehittämiseen.

Säilyykö Venäjän painoarvo VR Transpointin strategiassa?

­– Ehdottomasti säilyy. Venäjä on merkittävä meille nyt ja tulevaisuudessa. Tulemme panostamaan siihen jatkossakin.•

 Lisätietoja alkuvuoden tavaraliikenteestä: http://news.cision.com/fi/liikennevirasto/r/vienti-meritse-ja-rautatiekuljetukset-lisaantyivat--tuonti-supistui,c9634369