Kun logistiikka ratkaisee

Eljas Koistinen vastaa nyt myös rautatielogistiikan kalustosta ja sen kehittämisestä.

Eljas Koistinen vastaa nyt myös rautatielogistiikan kalustosta ja sen kehittämisestä.

Eljas Koistinen palasi VR Transpointiin – nyt työkenttänä asiakassuhteet ja kalusto

14.3.2018

Kotimaan rautatielogistiikan myyntijohtajaksi nimitetty Eljas Koistinen uskoo, että rautatie- ja maantiekuljetuksia yhdistävä Rail & Road -palvelu ja modulaariset Finnowagon-vaunut luovat uutta kasvupotentiaalia rautatieliikenteeseen.

Eljas Koistinen nimitettiin kotimaan rautatielogistiikan myyntijohtajaksi joulukuussa 2017. Työ on uusi, mutta työpaikka entuudestaan tuttu – aiemmin Koistinen on työskennellyt VR Transpointissa muun muassa avainasiakaspäällikkönä. Kotimaan myynnin lisäksi Koistinen vastaa nyt myös rautatielogistiikan kalustosta ja sen kehittämisestä.

Koistinen tuli VR Transpointiin Geodis Wilson Finland Oy:stä, jossa hän työskenteli Suomen myyntijohtajana.

Mitä työskentely Geodis Wilsonilla opetti?

Geodis on Ranskan rautateiden omistama, kansainvälinen logistiikka- ja huolintayritys. Halusin oppia siellä erityisesti lento- ja merirahdin logiikan, globaalin firman toimintatavat, ja toki myös huolintamaailman lainalaisuudet. Nämä kaikki Geodis opetti.

Mikä sai sinut palaamaan VR Transpointiin?

Olen aina tykännyt olla töissä täällä. Nyt oli lisäksi tarjolla mielenkiintoisia ja uusia tehtäviä, sillä vastaan myös vaunukalustosta ja sen kehittämisestä.

Miltä paluu on tuntunut?

Tosi mukavalta! Vuoden aikana on tapahtunut paljon, ja on hieno nähdä, miten hyvin monet asiat ovat menneet eteenpäin.

Monet rautatielogistiikan asiakkuuksista ovat hyvin pitkäikäisiä. Missä pitää onnistua, että ne jatkuvat edelleen?

Maailma muuttuu koko ajan vauhdilla. Ei voi pysähtyä paikoilleen. Se on kaiken A ja O. Meidän pitää kehittyä kaiken aikaa, kuunnella asiakkaita ja ymmärtää heitä, jotta pystymme vastaamaan muuttuviin asiakastarpeisiin.

Aiotko itse pysytellä mukana asiakastyössä?

Ilman muuta! Olen tekemisissä myyntitiimin asiakkaiden kanssa ja sen lisäksi toimin itse myös avainasiakaspäällikön roolissa.

Mistä ja miten rautateille löytyisi lisää kuljetettavaa?

Yksi selkeä alue, josta on jo olemassa onnistumisia, on Rail & Road -mallimme eli rautatie- ja maantiekuljetusten yhdistäminen. Se antaa uusia mahdollisuuksia kokonaispalveluun. Vaikka raidetta ei ole lähtö- tai määränpäässä, voimme tarjota monelle asiakkaalle uudenlaisia kuljetusratkaisuja. Myös teollisuuden investoinnit antavat meille uusia mahdollisuuksia.

Otatte lähiaikoina käyttöön uutta vaunukalustoa. Miten tärkeistä investoinneista on kyse?

Painotamme uudessa kalustostrategiassamme siirtymistä modulaarisiin ratkaisuihin. Meillä on tehokas Finnowagon-vaunualusta, jonka kuormatilat voidaan määritellä kulloisenkin tarpeen mukaisiksi. Se tuo tiettyihin liikenteisiin tehokkuutta ja mahdollisuuden rakentaa kokonaan uudenlaisia toimintamalleja joihinkin kuljetustarpeisiin. Uudet vaunut ovat myös osaltaan luomassa kasvupotentiaalia.

Millaisena näet tietotekniikan roolin logistiikassa tulevina vuosina?

Toimitusketjuissa datan hallinta on jo nyt isossa roolissa, mutta se korostuu jatkossa entisestään. Ylipäätään teknologia tulee muuttamaan logistiikkaa. Automaation rooli tulee aivan varmasti korostumaan myös toimitusketjuissa.

Miten rautateiden kuljetuskapasiteettia voi kasvattaa?

Vaunut ovat yksi osa kokonaisuutta, vaunujen kiertonopeus toinen. Myös ratakapasiteetilla on vaikutusta. Osittain pystymme vaikuttamaan vaunukiertoon itse, mutta myös yhdessä asiakkaiden kanssa tehtävillä toiminnallisilla muutoksilla voidaan kasvattaa vaunukiertoa ja kapasiteettia. Suunnittelussa kaikki nämä erilaiset tekijät pyritään aina yhdistämään parhaalla mahdollisella tavalla.

Vientiteollisuudessa käynnistyi viime vuoden loppupuolella aikamoinen noususuhdanne. Näkyykö se myös teidän toiminnassanne?

Olemme vahvasti vientiteollisuuden kuljettaja. Kun vienti vetää, se näkyy meillä vahvistuvina tavaravirtoina. Vuosi 2017 oli hyvä vuosi, volyymit kasvoivat verrattuna edelliseen vuoteen. Myös alkanut vuosi näyttää lupaavalta.

Eljas Koistinen: 

Ikä: 39

Koulutus: Tradenomi

Asuinpaikka: Veikkola

Harrastukset: Koripallo