Kun logistiikka ratkaisee

Kesän pihasesonki haastaa multakuljetukset

27.6.2014

Alkukesä on puutarhatuotteiden sesonkiaikaa. Silloin myös Tikalan Oy:n multa- ja lannoitesäkkejä lähtee Saarijärveltä VR Transpointin kuorma-autoissa jopa 25¬-30 kertaa päivässä eri puolille Suomea.

Multakuljetusten sesonki alkaa äitienpäivästä ja hiljenee juhannuksen tienoilla.

”Lavakoot vaihtelevat 300:sta 1 200 kiloon Suurin osa meidän kuljetuksistamme kulkee 1 200 kilon lavoissa. Niitä yhteen kuorma-autoon menee kerrallaan kolmisenkymmentä”, kertoo Tikalan Oy:n tuotantopäällikkö Anssi Pihala.

Pääbisneksenään Tikalan Oy valmistaa yhteistyökumppanilleen Berner Oy:lle kasvualustatuotteita  ja luonnonlannoitteita tuotemerkillä GreenCare. Lisäksi Saarijärven tehtaalla valmistetaan Tikalan Oy:n omia Aurinkovoima-tuotteita.

Multa- ja lannoitetuotteita sekä kuorikkeita tehtaalta lähtee eri puolille Suomea, niin etelän Hankoon kuin pohjoisen Ivaloon.

VR Transpointin Tikalan valitsi kuljettajakseen kolme vuotta sitten.

”Tarvitsimme kumppaniksi suurempaa toimijaa, joka pystyy hoitamaan kuljetukset asiallisesti ja ajoissa. Yhteistyökumppanilla pitää olla paljon autoja massojen kuljettamiseen,” Pihala sanoo.

VR Transpointin kuljetuslupaus sisältää kolmen päivän toimitusajan.

”VR Transpoint on tämän pystynyt hyvin pitämään: onnistumisprosentti on lähes sata. Tosin esimerkiksi pohjoisimmilla paikkakunnilla sekä erikoistilanteissa jätetään hieman enemmän pelivaraa. Näin suuria määriä liikuteltaessa vain isompi toimija pystyy takaamaan riittävän toimitusvarmuuden”, Pihala sanoo.

VR Transpointin kanssa asioimisen etuja on myös sen helppous.

”Kun meidän järjestelmästä on lähtenyt kuljetustilaus Transpointin ajojärjestelijälle, he vastaavat siitä eteenpäin kaikesta”, Pihala kiittää.

Puutarhamarkkina Suomessa kasvaa, mutta myös kilpailu on kovaa.

”Kustannustehokkuus on tärkeä keino pärjätä kilpailussa, tämä pätee myös kuljetuksiin, sanoo Tikalan Oy:n toimitusjohtaja Jouni Tikka. •