Kun logistiikka ratkaisee

Moskovan edustuston henkilökunta yhteiskuvassa. Vasemmalta alkaen autonkuljettaja Alexander Zverev, markkinointijohtaja Maxim Tanchev, Finnlogin vaunustovastaava Viktor Samoylov, toimistokoordinaattori Anna Kuznetsova sekä edustuston johtaja Vladislav Shepetovski.

Moskovan edustuston henkilökunta yhteiskuvassa. Vasemmalta alkaen autonkuljettaja Alexander Zverev, markkinointijohtaja Maxim Tanchev, Finnlogin vaunustovastaava Viktor Samoylov, toimistokoordinaattori Anna Kuznetsova sekä edustuston johtaja Vladislav Shepetovski.

Moskovan edustusto täydentää idänliikenteen palvelua

14.6.2021

VR Groupin Moskovan edustusto luo ja ylläpitää yhteyksiä Venäjän rautateihin ja viranomaisiin ja luo näin hyvän pohjan Suomen ja Venäjän välisille rautatiekuljetuksille. Lisäksi edustuston asiantuntijat varmistavat, että rautatielogistiikan suomalaisten asiakkaiden kuljetukset sujuvat sovitusti Venäjän puolella ja niitä kehitetään asiakkaiden tarpeiden mukaan.

VR Groupin Moskovan edustusto sijaitsee sopivasti Venäjän Rautateiden RZD:n laajan toimistokompleksin keskellä. Edustuston johtaja ja Venäjän maajohtaja Vladislav Shepetovski pitää toimiston sijaintia syystäkin erinomaisena.

– Pidämme yllä yhteyksiä RZD:n organisaation kaikille tasoille. Keskeinen sijainti auttaa todella paljon tässä työssä.

Edustusto auttaa kaikkia VR Groupin yksikköjä

VR Groupilla on ollut oma pysyvä edustusto Moskovassa 1990-luvulta lähtien. Shepetovskin lisäksi siellä työskentelevät markkinointijohtaja Maxim Tanchev, Finnlogin vaunustovastaava Viktor Samoylov sekä toimistokoordinaattori Anna Kuznetsova, joka avustaa rautatielogistiikan operatiivisessa toiminnassa.

– Päätehtävämme on auttaa kaikkia VR-konsernin yksikköjä toimimaan Venäjällä. Käytännössä kuka tahansa kollegamme voi ottaa meihin yhteyttä. Kun työskentelemme liiketoimintayksiköiden kanssa, olemme osa heidän organisaatiotaan ja tiimiään ja autamme heidän asiakkuuksiaan, Shepetovski tähdentää.

Edustusto tukee myös operatiivista toimintaa

Säännöllinen yhteydenpito eri tahoille varmistaa, että keskusteluyhteys syntyy tarvittaessa.

– Ylläpidämme ja kehitämme verkostoa, johon kuuluvat RZD:n lisäksi valtion viranomaiset, kuljetusmarkkinan eri toimijat ja kansainväliset järjestöt.

Rautatielogistiikassa edustusto tukee myös operatiivista toimintaa.

– Varmistamme, että projektit toteutetaan Venäjän puolella järkevästi ja turvallisesti. Lisäksi tarjoamme kollegoillemme markkina-analyysejä, jotta he voivat tehdä oikeita päätöksiä, Shepetovski sanoo.

Operatiivisessa toiminnassa on tiiviisti mukana myös koordinaattori Anna Kuznetsova.

– Teen yhteistyötä RZD:n ja VR Transpointin asiakaspalvelukeskusten kanssa ja katson, että lupaprosessi toimii. Varmistan osaltani, että suomalaisten ja venäläisten asiakkaidemme rautatiekuljetukset liikkuvat Venäjän puolella sovitusti, Kuznetsova kertoo.

Raakapuukuljetuksia avaimet käteen -periaatteella

Finnlog on VR Groupin omistama vaunuyhtiö, joka vuokraa raakapuu- ja hakevaunuja suomalaisille asiakkaille ja vastaa vaunujen operoinnista Venäjän rautateillä. Finnlogin on tarkoitus laajentaa edelleen toimintaansa uusiin asiakkuuksiin ja tuoteryhmiin.

Yhtiön toimitusjohtaja on Vladislav Shepetovski. Finnlogin operatiivisesta toiminnasta vastaa Viktor Samoylov, jolla on vankka kokemus rautatielogistiikasta.

”Asiakas voi suunnitella toimintaansa turvallisesti pidemmällä aikavälillä”

– Palvelumallimme on selkeä ja tehokas. Tarjoamme asiakkaille raakapuun ja hakkeen kuljetuksia avaimet käteen -periaatteella. Teemme läheistä yhteistyötä asiakkaamme kanssa, vastaamme vaunujemme ohjauksesta Venäjän puolella ja huolehdimme tariffien maksusta, Samoylov sanoo.

– Meillä on erinomaiset suhteet Venäjän rautateihin. Voimme varmistaa palvelun laadun, mutta voimme myös auttaa asiakkaitamme ratkaisemaan ongelmia, jos niitä syntyy. Meillä on kyky kehittää toimintaamme ja olla joustavia asiakkaidemme tarpeiden mukaan, Shepetovski täydentää.

Shepetovskin mielestä Finnlogin kalusto on yhtiölle selvä kilpailuetu.

– Vaunumme ovat uusia ja toimintavarmoja. Asiakas voi suunnitella toimintaansa turvallisesti pidemmällä aikavälillä.

Työtä myyntitiimin osana

Moskovan edustuston uusin tulokas on markkinointijohtaja Maxim Tanchev. Hän vastaa VR Transpointin rautatielogistiikan nykyisten asiakkuuksien kehittämisestä ja laajentamisesta Venäjällä sekä uusista kuljetusvirroista. 

Tanchevilla on pitkä kokemus rautatielogistiikasta. Hän on työskennellyt sekä RZD:ssä että yksityisellä sektorilla.

– Toimintamme täällä Moskovassa on jatkoa ja täydennys sille, mitä kollegamme Suomessa tekevät. Ensisijainen tehtävämme on olla yhdessä entistä tehokkaampi myyntitiiminä. Voimme olla nopeampia, joustavampia ja lähempänä asiakkaitamme, Tanchev sanoo.

Moskovan myynti antaa tukea nykyisten kuljetusvirtojen kehittämiseen sekä auttaa tarvittaessa rautatielogistiikan suomalaisia asiakkaita Venäjän ja Suomen välisten kuljetusketjujen kehitystyössä.

– Venäjän suurimpien teollisuusyritysten pääkonttorit ovat useimmiten täällä Moskovassa. Olemme lähellä asiakkaitamme, ja saamme nopeaa palautetta palvelumme laadusta. Ja tietysti voimme saada tietoa myös uusista asiakastarpeista ja mahdollisuudesta saada uusia sopimuksia, Tanchev sanoo. Hän muistuttaa, että kaikki lisävolyymi Venäjältä tuo hyötyjä myös koko Suomen transitotoimijoiden kuljetusketjuihin.

Usein sanotaan, että luottamus ja henkilökohtaiset suhteet ovat Venäjällä erittäin tärkeitä. Pitääkö tämä edelleen paikkansa?

”Jokaisella tonnilla on merkitystä”

– Ehdottomasti, mutta ei vain Venäjällä, vaan myös logistiikassa ylipäätään. Koskaan ei voi tietää etukäteen kaikkea, mitä projekteissa voi tapahtua. Jotain uusia yksityiskohtia ilmestyy aina, ja niitä voi hallita parhaiten henkilökohtaisilla suhteilla. Ajoittain projektin menestys voi riippua siitä, kuinka hyvin hoidamme nämä pienet yksityiskohdat.

Lupaava transitoliikenne

Tanchev kertoo keskittyvänsä myynnissä suuriin teollisuusyrityksiin, jotka käyttävät rautateitä vientivirroissaan.

– Mutta en koskaan jaa asiakkaitamme tärkeisiin ja vähemmän tärkeisiin. Koskaan et voi tietää millä yrityksellä on tarve meidän logistiikkaratkaisuillemme.

– Jokaisella tonnilla on merkitystä, Shepetovski lisää.

Shepetovski ja Tanchev näkevät Suomen kautta kulkevassa transitoliikenteessä paljon mahdollisuuksia.

– Reitin tärkein etu on sen toiminnan tehokkuus. Lisäksi Suomen valtio on investoinut vahvasti infrastruktuuriin. Esimerkiksi Vainikkalan raja-asemaa on kehitetty, ja se voi nyt ottaa vastaan pitkiä ja raskaita venäläisiä tavarajunia. Myös uudet Vectron-veturit parantavat kilpailukykyämme, Shepetovski sanoo.