Kun logistiikka ratkaisee

Finnlogin uusia vaunuja matkalla Metsä Groupin tehtaalle.

Finnlogin uusia vaunuja matkalla Metsä Groupin tehtaalle.

Tuontipuuta Venäjältä uudella palvelumallilla

13.12.2019

VR Groupin omistama vaunuyhtiö Finnlog hankkii raakapuuvaunuja suomalaisille asiakkaille ja vastaa myös vaunujen operoinnista Venäjän rautateillä. Finnlogin ensimmäiset vaunut ovat jo Metsä Groupin puunhankintayhtiön Metsä Forestin käytössä.

Venäjällä toimivan Finnlogin toiminta käynnistyi toden teolla 28. lokakuuta, kun sen uudet raakapuuvaunut rullasivat ensimmäistä kertaa Suomen rajalle.

Kuljetus saapui Imatrankosken raja-asemalle aikataulun mukaisesti. Rajamuodollisuuksien jälkeen VR:n veturi veti vaunut Metsä Groupin tehtaalle.

Vuonna 2019 liikenteeseen hankitaan 100 vaunua. Kaiken kaikkiaan venäläinen Altaiwagon valmistaa Finnlogille Kemirovan tehtaallaan 300 modernia raakapuuvaunua, jotka kaikki saadaan liikenteeseen viimeistään huhtikuussa 2020.

Uutta kalustoa

Finnlogin ensimmäinen asiakas ja kaikkien uusien vaunujen vuokraaja on Metsä Group, käytännössä ryhmän puunhankinnasta vastaava Metsä Forest. 

– Vuokraamalla vaunut Finnlogilta varmistamme, että käytössämme olevat vaunut ovat uusia ja toimintavarmoja, sanoo Metsä Forestin tuonnin operaatiopäällikkö Jussi Ripatti.

– Vuokravaunujen käyttö helpottaa myös operatiivista toimintaamme, koska vaunujen hallinta on rautatieliikenteen ammattilaisten käsissä. VR Transpointilla on vankka kokemus kotimaan rautatielogistiikasta. Meillä on luja usko siihen, että he osaavat hoitaa myös tuontikuljetukset.

Metsä Group on aiemmin tuonut Suomeen puuta venäläisten vaunuyhtiöiden kalustolla.

– Korvaamme vanhempaa kalustoa uudemmalla ja toimintavarmemmalla. Finnlogin uudet vaunut antavat turvaa siitä, että kuljetukset toimivat. Vaunut eivät ihan ensimmäiseksi joudu korjaamolle.

Metsä Forestin tuonnin operaatiopäällikkö Jussi Ripatti ja VR Transpointin avainasiakaspäällikkö Katariina Nilsson ottivat vastaan uudet vaunut.

Toimintamalli syntyi nopeasti yhteistyössä

VR Transpoint ja Metsä Group kehittivät Finnlogin toimintamallin tiiviissä yhteistyössä.

– Metsä Group tarvitsi luotettavaa ja pitkäaikaista kumppania vaunujen vuokraukseen, ja me halusimme vastata heidän tarpeeseensa, kertoo VR Transpointin avainasiakaspäällikkö Katariina Nilsson.

Hanke eteni nopeasti suunnitelmista toteutukseen. 

VR Group kertoi keväällä 2019, että se perustaa venäläisen tytäryrityksen vaunujen hankintaan ja operointiin Venäjällä. Ensimmäiset Finnlogin tilaamista vaunuista valmistuivat syyskuussa ja tulivat liikenteeseen lokakuussa.

Finnlogin toimintamallista haluttiin tehdä mahdollisimman selkeä. 

Kaikki tarvittavat sopimukset on tehty VR-Yhtymän ja Metsä Groupin välillä. Kun puuta toimitetaan Suomeen, Metsä Forest tekee kuljetussuunnittelun, ja Finnlog vahvistaa suunnitelmat Venäjän rautateiden RZD:n suunnittelujärjestelmässä. Finnlog vastaa vaunujen ohjauksesta Venäjän puolella, huolehtii tariffien maksusta ja vastaa vaunujen kunnossapidosta.

"Vaunut ovat uusia ja niiden kapasiteetti on hyvää tasoa."

Alkuvaiheessa Finnlogin vaunut tuovat Suomeen kuitupuuta pääasiassa Podporozen asemalta Luoteis-Venäjältä.

– Pyrimme siihen, että käytössämme on kokojunia. Se on operatiivisesti järkevämpää, koska puu tulee silloin tehtaille suurempina yksiköinä, Ripatti sanoo.

Kuljetukset ovat käynnistyneet toivotulla tavalla.

– Vaunut ovat uusia ja niiden kapasiteetti on hyvää tasoa. Olemme olleet tyytyväisiä.

Uusi palvelumalli luo kasvumahdollisuuksia 

Finnlogin toimitusjohtaja on Vladislav Shepetovski. Hän on toiminut usean vuoden ajan VR Groupin Moskovan edustuston johtajana sekä Venäjän maajohtajana ja jatkaa edelleen myös näissä tehtävissä. Yhtiön johto ja operatiivinen henkilökunta työskentelevät Moskovassa.

Finnlog toimii ainoastaan Venäjän ja Suomen välisessä tuontiliikenteessä. Venäjän sisäisessä liikenteessä se ei aio operoida.

"Meillä on nyt luotettava palvelumalli, joka sopii myös muiden asiakkaiden tuontiliikenteeseen."

Nilsson uskoo, että Finnlogin perustaminen vahvistaa VR Transpointin kilpailukykyä ja tarjoaa myös uusia kasvumahdollisuuksia:

 – Finnlogin ansiosta meillä on nyt uusi ja luotettava palvelumalli, joka sopii myös muiden asiakkaiden tuontiliikenteeseen. Keskusteluja on jo käynnissä myös muiden asiakkaiden kanssa. Mielenkiinnolla jäämme katsomaan, johtavatko nämä keskustelut yhteistyöhön.