Siirry sisältöön
raakapuujuna syysmaisemassa

Lokakuussa tavaraa kuljetettiin rautateitse 1,9 miljoonaa tonnia

Kaukoliikenteessä tehtiin lokakuussa yhteensä noin 1,4 miljoonaa matkaa, 8 prosentin kasvu edelliseen vuoteen johtui erityisesti viikonloppumatkustamisen lisääntymisestä. Yhteensä tänä vuonna tammi–lokakuussa on tehty 12,6 miljoonaa kaukoliikenteen matkaa. Tavaraa kuljetettiin rautateitse lokakuussa 1,9 miljoonaa tonnia ja tammi–lokakuussa yhteensä 19,1 miljoonaa tonnia. Tavaraliikenteen määrä laski 23 prosenttia viime vuodesta teollisuuden heikentyneiden suhdanteiden sekä idänliikenteen lakkauttamisen johdosta.

VR Transpointin rautatiekuljetuksissa kuljetusvolyymit olivat lokakuussa 1,9 miljoonaa tonnia. Volyymit laskivat 23 prosenttia viime vuoteen verrattuna idänliikenteen päättymisen ja teollisuuden heikentyneiden suhdanteiden vuoksi. Tänä vuonna tammi-lokakuussa on rautateitse kuljetettu tavaraa 19,1 (24,8) miljoonaa tonnia, mikä on noin 23 prosenttia vähemmän kuin edellisenä vuonna.

VR:n kaukoliikenteessä tehtiin lokakuussa noin 1,4 miljoonaa matkaa

Kaukoliikenteen matkamäärien kasvua selittää viime vuoteen verrattuna eniten vapaa-ajan matkustuksen kasvu erityisesti viikonloppuisin sekä arkipäivien työmatkustuksen kasvu.

”Kaukoliikenteen matkat ovat olleet koko syksyn hyvässä kasvussa. Yhä useampi matkustaja räätälöi matkaansa lisäpalveluilla valitsemalla paikan esimerkiksi Ekstra-luokasta tai ravintolavaunun yläkerrasta, tai tilaamalla ruokaa omalle paikalleen joko ennakkoon tai spontaanisti. Kiinnitämme huomiota ympäristöystävällisyyteen myös ravintolavaunujen valikoimassa suosimalla kotimaisia raaka-aineita ja pientuottajia sekä laajentamalla vegaanisten tuotteiden määrää. Lisäämme myös kierrätyksen määrää ja vähennämme muovin käyttöä”, VR:n toimitusjohtaja Elisa Markula kertoo.

Nopeusrajoitukset heikensivät lokakuun täsmällisyyttä

Kaukoliikenteen täsmällisyys oli lokakuussa 82,0 %. Junien myöhästymiset jakautuivat radasta johtuviin syihin (61 %), muihin syihin (21 %) ja VR:stä aiheutuviin syihin (18 %), jotka liittyvät esimerkiksi kalustoon. Kaukoliikenteen täsmällisyyttä heikensivät erityisesti raiteiden kunnossapitotöistä johtuvat tilapäiset nopeusrajoitukset Parkanon ja Seinäjoen välillä.

VR:n lähiliikenteessä lokakuun täsmällisyys oli 96,6 %. Myöhästymisen syyt jakautuivat radasta johtuviin syihin (42 %), muihin syihin (44 %) ja VR:stä aiheutuviin syihin (15 %).