Siirry sisältöön

Sähköiset rahtikirjat käyttöön Venäjän vientiliikenteessä

Tyhjien konttien vientirahtikirjat Suomen ja Venäjän välisessä liikenteessä muuttuvat sähköisiksi eli paperittomiksi 17. helmikuuta alkaen. Lähettäjän toimintaan muutos ei vaikuta rahtikirjojen osalta merkittävästi, mutta muutama asia on kuitenkin huomioitava:

  • Asiakirjat-sovelluksessa rahtikirjan tekijän on merkittävä, onko kuljetus paperiton vai paperirahtikirjallinen. Suosittelemme paperitonta vaihtoehtoa.
  • VR Transpointin huolinta-asiakkaille palveluneuvojamme tekee paperittoman merkkauksen. 

Vaunun mukana ei kuljeteta jatkossa paperisia dokumentteja. Poikkeuksena ovat kuitenkin Venäjän läpi menevät transitokuljetukset, joissa käytössä on SMGS-rahtikirjat, joiden osalta toiminta jatkuu toistaiseksi ennallaan. 

Tallennetut vientirahtikirjat löytyvät jatkossakin Asiakirjat-sovelluksesta. Jos ilmenee kysyttävää sovelluksen käyttöoikeuksiin liittyen, olethan yhteydessä järjestelmän pääkäyttäjiin.

Vientiliikenteen sähköiset rahtikirjat tulevat laajentumaan myös kuormavaunukuljetuksiin ja aikataulusta informoimme sen tarkennuttua.

Lähes 60 prosenttia tuonti- ja tuontitransitorahtikirjoista ovat jo sähköisiä. Toimintamalli on ollut voimassa kesäkuusta 2019 lähtien. Toimintatapa on todettu toimivaksi, vaikkakin sähköisten rahtikirjojen sisällössä on vielä parannettavaa.