Siirry sisältöön
Raakupuun kuormausta

Tavaraliikenteen kuljetuksissa jälleen kasvua

VR Transpointin rautatiekuljetusten volyymit olivat syyskuussa 9 % suuremmat vuodentakaiseen verrattuna ja tavaraa kuljetettiin rautateitse noin 3 miljoonaa tonnia. Syyskuussa 2021 kotimaan kaukoliikenteessä tehtiin yhteensä 781 075 matkaa, noin 26,9 % enemmän kuin vuoden 2020 elokuussa ja noin 35,7 % vähemmän kuin vuonna 2019. Yhteensä tänä vuonna tammi–syyskuussa on tehty 5,6 miljoonaa kotimaan kaukoliikenteen matkaa ja tavaraa kuljetettu rautateitse 27,8 miljoonaa tonnia.

Eniten matkustus kasvoi syyskuussa elokuuhun verrattuna Helsingin ja Jyväskylän (+47 %), Helsingin ja Oulun (+40 %) sekä Helsingin ja Turun (+37 %) välillä. 

VR liikennöi tällä hetkellä erittäin laajalla vuorotarjonnalla. Markkinaehtoisen eli kysyntään perustuvan liikenteen junavuorot ovat vain -11 % verrattuna koronaa edeltäneeseen tasoon eli vuoden 2020 alkuun. Ostoliikenteessä liikennöidään vuoden 2021 sopimuksen mukaisesti. 

”Matkustaminen painottui syyskuussa vapaa-aikaan, eikä työmatkustaminen lähtenyt vielä laajamittaisesti käyntiin. Onnistunut sarjalippukampanjamme ennakoi kuitenkin lokakuun loppupuolelle ja marraskuun alkuun työmatkustamisen vilkastumista. Seuraamme tarkasti, miten rajoitusten keventyminen vaikuttaa matkustamiseen ja millaisilla tuotteilla voisimme jatkossa palvella parhaiten usein matkustavia asiakkaitamme. Juuri nyt syyslomaviikkojen myynti näyttää hyvältä sekä päivä- että yöjunien osalta”, kertoo matkustajaliikenteen johtaja Topi Simola.

Tavaraliikenteen kuljetuksissa jälleen kasvua 

VR Transpointin rautatiekuljetuksissa kuljetusvolyymit nousivat syyskuussa 9 % viime vuoteen verrattuna ja olivat 3,0 (2,8) miljoonaa tonnia. Tänä vuonna tammi-syyskuussa on rautateitse kuljetettu tavaraa 27,8 (26,9) miljoonaa tonnia, joka on 3 % enemmän kuin edellisenä vuonna. Kotimaan rautatiekuljetusten volyymit kasvoivat tammi-syyskuussa 10 %. Kansainvälinen liikenne on puolestaan vähentynyt 8 % viime vuoteen verrattuna. 

”Markkinatilanne kotimaassa jatkuu edelleen hyvänä, etenkin metsä- ja metalliteollisuudessa, joka vaikuttaa myös kuljetusten kysyntään. Tilanteen uskotaan säilyvän hyvänä myös loppuvuoden ajan”, VR Transpointin johtaja Martti Koskinen toteaa.  


Syyskuun täsmällisyys hyvällä tasolla kaukoliikenteessä, myös lähiliikenteessa parannusta

Kaukoliikenteen junista täsmällisiä oli syyskuussa yhteensä 91 %. Täsmällisyystavoite ei täyty, jos kaukoliikenteen juna on 5 minuuttia tai enemmän myöhässä. Suurin osa (41 %) kaukoliikenteen myöhästymisistä johtui radasta, 30 % muista syistä ja 29 % VR:stä johtuvista syistä. 

VR:n lähiliikenteen junista (R, Z, G, M, D, T) täsmällisiä oli 92,8 %. Täsmällisyystavoite ei täyty, jos lähiliikenteen juna on 3 minuuttia tai enemmän myöhässä. Suurin osa (56 %) myöhästymisistä johtui VR:n lähiliikenteessä muista syistä, 25 % radasta ja 19 % VR:stä johtuvista syistä. 

HSL:n lähiliikenteen junien keskimääräinen myöhästyminen oli elokuussa 0,83 minuutin verran. Suurin osa myöhästymisistä (59 %) johtui muista syistä, 25 % radasta ja 17 % VR:stä johtuvista syistä.