Siirry sisältöön

VR Transpoint ja Vapo edelläkävijöinä bioenergiamarkkinoilla – puupellettiä junalla Ilomantsista

VR Transpoint ja Vapo ovat aloittaneet uuden yhteistyön bioenergiakuljetuksissa. Valtaosa Vapon Ilomantsin pellettitehtaan tuotannosta kulkee nyt rautateitse Haminaan.

Sataman välivarastosta pelletti viedään maanteitse Etelä-Suomeen.

– Juna on tällaisessa kuljetuksessa erittäin kilpailukykyinen vaihtoehto autokuljetuksiin nähden, Vapon logistiikkapäällikkö Matti Hyvönen toteaa. – Energiamarkkinoilla on tapahtumassa muutoksia, kun fossiilisia polttoaineita pyritään yhä merkittävämmässä määrin korvaamaan uusiutuvilla energiamuodoilla. Tässä kehityksessä Vapo on vahvasti mukana.

– VR Transpoint näkee bioenergiassa merkittävän kuljetuspotentiaalin, ja haluamme olla markkinoilla edelläkävijä sen kuljetusjärjestelmää rakennettaessa, VR Transpointin tuotantojohtaja Tero Kosonen sanoo.
Puupellettikuljetukset alkoivat tämän vuoden heinäkuussa. Ilomantsista lähtee kymmenvaunuisia junia pari kertaa viikossa. Yhteen vaunuun mahtuu pellettiä vajaat 50 tonnia, joten juna vie kerralla lähes viisisataa tonnia. Ilomantsin tehtaan tämän vuoden tuotanto on noin 40 000 tonnia. Tarvittaessa tuotantoa voidaan lisätä tehtaan nykyiseen maksimikapasiteettiin eli 60 000 tonniin saakka vuodessa.

Bioenergian käytön osuuden kasvattamista ollaan valmistelemassa useissa voimalaitoksissa eri puolilla Suomea. Yleisin tapa tähän on hiilen korvaaminen puuhakkeella, ja joissain tapauksissa myös turpeella. Jotkut voimalat ovat kokeilemassa puupellettien käyttöä korvatakseen osan hiilestä polttoprosessissa. Puupelletit ovat rautatiekuljetukseen erittäin hyvin sopiva tuote, sillä niiden tuotanto on määrältään riittävän suurta ja tasaista ympäri vuoden.

Yksi konkretisoituneista bioenergiahankkeista on jo toteutettu Helsingissä, jossa Helen on investoinut olemassa oleviin hiilivoimalaitoksiin siten, että Hanasaaren ja Salmisaaren voimalaitokset pystyvät jatkossa vastaanottamaan puupellettejä hiilen seassa. Helen alkoi viime vuoden lopulla polttaa Vapon pellettiä kivihiilen joukossa.