Siirry sisältöön

VR Transpointin Kouvolan terminaali entistä sujuvampi portti itään

VR Transpointin Cargo East Terminalin laajennustyöt Kouvolan Teholan logistiikka-alueella ovat valmistuneet. Laajennettu terminaali palvelee nyt entistä tehokkaammin itään eli IVY -maihin suuntautuvissa tavaratoimituksissa ja massatavaralogistiikan kuljetuksissa.

- VR Transpointin tavoitteena on luoda vaihtoehtoisia toimitusratkaisuja idän markkinoilla sekä hyödyntää toisiaan täydentäviä raide- ja maantiekuljetuksia. Cargo East Terminal toimii lyhytaikaisena varastona ja yhdistelypaikkana eri teollisuudenaloilta ja tehtailta tuleville tuotteille, VR Groupin logistiikkadivisioonan johtaja Rolf Jansson kertoo.

Konseptina kokonaispalvelu

Cargo East Terminal tarjoaa molempiin suuntiin, Suomesta ja Suomeen, toimivan kuljetusväylän eri teollisuudenalan kuljetustarpeisiin. Toimintakonseptiin kuuluu kokonaispalvelu tehtaalta määränpäähän. Tuotteet kuljetetaan tehtailta terminaaliin autoilla ja kotimaan liikenteen junanvaunuilla. Terminaalista eteenpäin tuotteet jatkavat autoilla tai kansainvälisillä junanvaunuilla. Terminaalissa yhdistetään tehokkaalla siirtokuormauksella esimerkiksi useita pienempiä autokuljetusvirtoja yhdeksi kokojunakuljetukseksi. Kuljetuksen ja kuormauksen lisäksi palveluihin kuuluvat välivarastointi, tavaran käsittely, varastokirjanpito, huolinta ja tullaus.

Terminaalissa käsitellään, puretaan ja lastataan päivittäin kymmeniä rekkoja ja junavaunuja. Vuositasolla terminaalin kautta kulkee noin 200 000 tonnia tavaraa. Kuljetettavat ja varastoitavat tuotteet ovat esimerkiksi metsäteollisuuden tuotteita kuten paperi- ja kartonkirullia sekä painopaperin arkkilavoja.

Kuljetuksiin liittyvät tilaus-, lastaus- ja kuljetustiedot siirtyvät asiakkailta operaattorille sähköisesti EDI-tiedonsiirtoratkaisulla. Varastokirjanpito ja varastonhallinta tapahtuu koko ketjussa sähköisesti. Tieto tuotteiden yksiköstä, määrästä ja sijainnista terminaalissa kulkee toimisto- ja trukkipäätteiden välillä reaaliaikaisesti.

Laajennuksella lisätilaa

Cargo East Terminalin ensimmäinen vaihe rakennettiin vuonna 2004. Tämän vuoden tammikuussa valmistunut laajennus sekä uusi toimistorakennus tuovat kaikki VR Transpointin massatavaralogistiikan palvelut samalle tontille Kouvolassa. Terminaalissa ja uudessa toimistossa työskentelee yhteensä 40 henkilöä. Laajennetussa terminaalissa on tilaa tehdä ja toimia, sillä korkeutta rakennuksella on 8,5 metriä ja pinta-alaa noin 25 000 m2. Terminaalin pituus on 310 ja leveys 80 metriä. Lastauslaitureita terminaalissa on 24 ja lisäksi sivulastauslaituri katto- ja sivulastaustoimintoja varten. Terminaalin sisälle johtaa kaksi raidetta, joiden yhteispituus on 446 metriä. Terminaalissa on lisäksi siltanosturi, jonka nostokyky on noin 30 tonnia. Terminaali täyttää myös tullin AEO-vaatimukset.