Siirry sisältöön

Yhteisellä matkalla jo 160 vuotta – VR lahjoittaa 160 000 euroa Ukrainalle humanitääriseen apuun

VR juhlii tänään 160-vuotissyntymäpäiväänsä. Säännöllinen junaliikenne alkoi Suomessa Helsingin ja Hämeenlinnan välillä maaliskuun 17. päivänä vuonna 1862. Tänä päivänä vastuullisen palveluyhtiön katse on vahvasti joukkoliikenteen hiilineutraalissa tulevaisuudessa ja paremman tulevaisuuden rakentamisessa, yhdessä henkilöstön ja asiakkaiden kanssa. Juhlavuoden lahjoituksen VR antaa Ukrainalle humanitääriseen apuun.

”Rautatie on välttämätön jokaiselle maalle, joka haluaa pysyä mukana sivistyksen kehityksessä”, tähdensi jo Suomen kansallisfilosofi J. V. Snellman. Harvaan asutussa maassa junaliikenne mullisti käsityksen ajasta ja välimatkoista. Suomen itsenäistyessä Valtion Rautateistä oli jo muodostunut maan taloutta, sosiaalista rakennetta ja kulttuuria muokkaava palvelulaitos. Ajan myötä höyryveturit vaihtuivat ensin dieselvetureihin ja sitten sähkövetureihin. Matkustajien ja tavarakuljetusten määrä raiteilla kasvoi läpi vuosikymmenten. Vauhtikin on kiihtynyt – junamatka, joka vuonna 1862 vei yli neljä ja puoli tuntia, taittuu nykyisin tunnissa.   

"Rautateillä on upea, pitkä historia ja VR on aina ollut tärkeä osa Suomen kehitystä. Voisi sanoa, että VR oli jo aikanaan sen ajan Tesla – edelläkävijyyden kärkikastia. Yhä edelleen VR:llä on keskeinen merkitys suomalaisessa yhteiskunnassa, arjen sujuvissa matkoissa ja teollisuuden kuljetuksissa. Tämän päivän VR-konserni on vastuullinen, uudistuva ja monipuolinen palveluyhtiö”, kuvailee toimitusjohtaja Lauri Sipponen.

Juhlan kunniaksi VR ilahduttaa tänään asiakkaitaan yllätyksillä junissa ja käynnistämällä kausilipputarjouksen: juhlaviikon ajan, sunnuntaihin 20.3. saakka, VR Matkalla -sovelluksessa on tarjolla 90 vuorokauden kausilippuja 45 vuorokauden lipun hinnalla.

”Pitkään kokemukseen ja vankkaan osaamiseen nojaten on hyvä rakentaa kestävää tulevaisuutta. VR on sitoutunut hiilineutraalin joukkoliikenteen edistämiseen osana ilmastokriisin ratkaisua ja tähtäämme Suomen hallituksen tavoitteeseen saavuttaa hiilineutraalius vuoteen 2035 mennessä. Junamatkustaminen on jo tänä päivänä hiilineutraalia, ja noin 80 % tavarajunista kulkee puhtaasti uusiutuvalla sähköllä. Haluamme olla vastuullisen liiketoiminnan edelläkävijä ja näyttää suuntaa myös muille”, Sipponen kertoo.

Juhlavuoden lahjoitus Ukrainan humanitääriseen apuun

VR kertoi aiemmin toimistaan Ukrainan tukemiseksi. Maaliskuussa Ukrainan passilla voi matkustaa maksutta VR:n kauko- ja lähijunissa. VR haluaa näin helpottaa Suomeen saapuvien pakolaisten matkaa ja auttaa heitä kohtaamaan läheisiään. Nyt myös juhlavuoden lahjoitus ohjataan Ukrainaan.

Ukrainan sota on meillä kaikilla ajatuksissa ja tunnemme solidaarisuutta myös Ukrainan rautateillä työskenteleviä kollegoitamme kohtaan, joilla on merkittävä rooli siviilien evakuoinneissa. Haluamme lisätä tukeamme ukrainalaisille, ja juhlavuoden merkeissä lahjoitamme 160 000 euroa humanitääriseen apuun. Rautateillä on kriisien aikaan tärkeä merkitys yhteiskunnalle, niin Ukrainassa keskellä sotatoimia kuin meillä Suomessakin - ensin pandemia-ajan haasteissa ja nyt myös Ukrainan kriisin välillisten vaikutusten selvittämisessä asiakkaidemme avuksi”, Sipponen sanoo.

Juhlavuoden teemoista sekä VR:n historian vaiheista lisää verkkosivuillamme.