Kun logistiikka ratkaisee

Kuljetusten suunnittelua kehitetään asiakaslähtöisemmäksi

15.9.2014

VR Transpoint uudistaa yhteistyössä asiakkaidensa kanssa rautatielogistiikan suunnittelumalleja.

– Kehitämme suunnittelun aikajänteitä ja periaatteita entistä asiakaslähtöisemmiksi. Otamme käyttöön ennusteisiin perustuvaa pidemmän aikavälin suunnittelua. Näin toimien pääsemme huomattavasti nykyistä lähemmäs asiakkaidemme suunnitteluperiaatteita, pystymme varautumaan kysynnän heilahteluihin entistä paremmin jo etukäteen sekä kehittämään teollisuuden logistista järjestelmää, kertoo rautatielogistiikan suunnittelupäällikkö Ilkka Heiskanen.

Heiskanen korostaa, että suunnittelu lähtee liikkeelle asiakaskysynnästä ja sen ennustamisesta.

Monimutkaisessa suunnittelupalapelissä huomioidaan asiakkaiden tarpeiden lisäksi myös ratakapasiteetti, veturien ja vaunujen saatavuus, ratapihojen toiminta sekä VR Transpointin  henkilöstön epäsäännöllisessä vuorotyössä käytettävät kolmen viikon työjaksot.

Jatkossa eri elementtien suunnittelua tehdään entistä enemmän rinnakkain ja lomittain.

Osana toiminnan kehittämistä myös organisoitumista muutetaan. Rautatielogistiikan suunnittelu- ja ohjaustoiminnot keskitetään.

­– Ensi vuodesta alkaen tarkoituksemme on ottaa suunnittelussa vaiheittain käyttöön uusi, entistä tiiviimmin asiakkaisiimme integroituva IT-järjestelmä. Jo tehdyillä toimintamalli- ja organisaatiomuutoksilla valmistaudumme tähän etupainotteisesti.

– Paljon on vielä tehtävää, mutta hyvällä polulla ollaan, Heiskanen tiivistää.

Junissamme on esimerkiksi jo kolmannes enemmän tavaraa junaa kohden kuin vuonna 2009. Kustannustehokkuuden parantamiseksi kehitetään seuraavaksi ennustamistarkkuutta yhdessä asiakkaidemme kanssa. Mitä tarkempia ja läpinäkyvämpiä ennusteita tulevista kuljetustarpeista saamme, sitä paremmin pystymme suunnittelemaan omat resurssimme.

– Tämä on kaikkien osapuolten etu ja parantaa ympäristöystävällisten rautatiekuljetusten kilpailukykyä. Meidän tulee samalla myös kehittää jatkuvasti joustavuuttamme ja reagointikykyämme alati muuttuvaan kysyntätilanteeseen.•