Kun logistiikka ratkaisee

Christian von Boninilla on kokonaisvastuu raakapuukuljetusten ja vaunuryhmäliikenteen liiketoiminnoista sekä uusasiakashankinnasta.

Christian von Boninilla on kokonaisvastuu raakapuukuljetusten ja vaunuryhmäliikenteen liiketoiminnoista sekä uusasiakashankinnasta.

Metsäteollisuuden konsultista raakapuulogistiikan kehittäjäksi

10.2.2021

Christian von Bonin vaihtoi AFRY:n johtavan konsultin tehtävät raakapuukuljetusten ja metsäteollisuuden vaunukuormaliikenteen myynti- ja kehitystyöhön.

37-vuotias paperitekniikan diplomi-insinööri Christian von Bonin työskenteli syksyyn 2020 saakka AFRY:n eli entisen Pöyryn Operational Services -tiimissä.

– Autoimme asiakkaita löytämään prosessistaan parannuskohteita, jotka voi toteuttaa ilman suuria investointeja.  Hyvin usein purimme osaoptimointia – monissa yrityksissä osastot optimoivat omaa toimintaansa miettimättä kokonaisuutta. Sellu- ja paperiteollisuudessa iso tavoite oli myös prosessin stabiilius. Sen saavuttaminen toi jo itsessään paljon hyötyjä. Joissakin asiakkuuksissa olin myös myynnin tukena.

Seitsemän vuoden mittainen yhteistyö useiden yritysten kanssa on opettanut von Boninille paljon paperi- ja selluteollisuudesta.

– Pystyn katsomaan asioita asiakkaan näkökulmasta. Tiedän, miten puunhankinnan täytyy toimia, että se tukee tuotantoa mahdollisimman hyvin. Työssä kehittyi myös kyky kyseenalaistaa, miksi jokin asia tehdään niin kuin se tehdään, mutta myös taito viedä tarvittavia muutoksia eteenpäin.

Kokonaisvastuu myynnistä

VR Transpointissa von Boninilla on kokonaisvastuu raakapuukuljetusten ja vaunuryhmäliikenteen liiketoiminnoista sekä uusasiakashankinnasta.

– Käytännössä teen hyvin paljon yhteistyötä avainasiakaspäälliköiden kanssa. Asiakkaat tilaavat kuljetukset heiltä, minä huolehdin siitä, että myynti toimii kokonaisuudessaan. Lisäksi johdan projektia, jossa etsitään kehitysehdotuksia raakapuun tilausmalliimme.

”Meidän pitää jatkossa kehittää asiakaslähtöisyyttämme”

Miten VR Transpoint voi jatkossa palvella parhaalla mahdollisella tavalla metsäteollisuutta?

– Meidän pitää jatkossa kehittää asiakaslähtöisyyttämme. Tämä tarkoittaa sitä, että vastaamme asiakkaan tarpeisiin entistä paremmin ja pysymme kustannustehokkaana vaihtoehtona muille kuljetusmuodoille. Nämä kehitystavoitteet saavutetaan parhaiten tiivistämällä kumppanuutta asiakkaidemme kanssa.

Raakapuuliikenteessä erityinen kehityshaaste on suunnitelmallisen jouston lisääminen.

– Meidän täytyy ymmärtää, mikä asiakkaiden todellinen jouston tarve on. Lisäksi meidän on hyvä tiivistää yhteistyötä asiakkaiden puunhankinta- ja logistiikkaorganisaatioiden kanssa niin, että saamme aikaan tehokkaita ja joustavia kuljetusratkaisuja ja pystymme sopeutumaan asiakkaan suunnittelurytmeihin entistä paremmin.

Metsäteollisuus kiinnittää nykyisin paljon huomiota toimitusketjujen vastuullisuuteen. Tässä työssä VR Transpoint voi olla suureksi avuksi.

– Voimme jo hoitaa suuren osan raakapuuliikenteestä ja lähes kaikki tuotekuljetukset sähkövedolla. Lisäksi kalustomme paranee jatkuvasti. Uusia Sr3-vetureita voi käyttää myös vaihtotöissä sähköradan ulkopuolella. Kuljetukset tehostuvat, ja hiilijalanjälkemme pienenee entisestään. Tavoitteemme on kasvattaa tavaraliikenteen sähkövedon osuutta vuosi vuodelta.

Teollisuuden muutokset näkyvät myös logistiikassa

Von Boninin mielestä suomalainen metsäteollisuus on jälleen kerran uuden edessä. Tulevat muutokset saattavat vaikuttaa vahvasti myös logistiikkaan.

– On mielenkiintoista nähdä, miten teollisuuden rakenne kehittyy. Mikäli pienten tehtaiden karsiutuminen jatkuu ja tilalle tulee isoja tuotantolaitoksia, puuraaka-aineen kuljetusmatkat kasvavat. Silloin me olemme avainasemassa toimivien ja kustannustehokkaiden kuljetusratkaisujen kehittämisessä.

Enää metsäteollisuutta ei voi niputtaa yhdeksi kokonaisuudeksi samaan tapaan kuin ennen. Tuotantosuunnasta riippuen tehtaiden tulevaisuudennäkymät vaihtelevat voimakkaasti.

”Pakkausteollisuudessa muovin korvaaminen uusiutuvilla materiaaleilla on alkanut”

– Paperiteollisuudella on suuria haasteita, ja rakenteellinen muutos on jo menossa. Selluteollisuudessa ja siihen liittyvissä biotuotteissa mennään kohti yhä pidemmälle jalostettuja tuotteita. Pakkausteollisuudessa muovin korvaaminen uusiutuvilla materiaaleilla on alkanut, ja siinä sellu- ja kartonkiteollisuudella on erinomainen mahdollisuus olla aivan aallonharjalla.

Metsäteollisuutta uudesta näkökulmasta

Von Boninille tarjoutui tilaisuus työpaikan vaihtoon keväällä 2020. Sitä ennen hän oli jo kuullut VR Transpointista hyvältä tuttavaltaan, joka oli tullut taloon vuotta aikaisemmin.

– Kaverini kertoi, että VR:llä on hyvä porukka, fiksuja ihmisiä ja vastuuta saa, jos sitä haluaa. Ajattelin silloin, että tuohan kuulostaa tosi hyvältä.

Työhönottohaastattelussa von Bonin sai kuulla, että hänen tehtäväkenttänään olisi metsäteollisuuden puunhankinta.

– Totesin, että koossa on paketti, joka sopii minulle hyvin. Pääsisin palvelemaan metsäteollisuutta, mutta hyvin erilaisesta näkökulmasta kuin aikaisemmin.

– Mietin valintaa myös oman urani kannalta. Maailmassa on paljon megatrendejä, mutta mikään niistä ei tule vähentämään logistiikan merkitystä. Ajattelin, että nyt on tarjolla oivallinen tilaisuus oppia logistiikasta enemmän.

Von Bonin aloitti työnsä VR Transpointissa lokakuussa. Hän ennätti tavata lähimmät työtoverinsa vain pikaisesti juuri ennen kuin koronaepidemia siirsi henkilökunnan uudelleen etätöihin. Tunnelmat ovat silti positiiviset.

– Vaikuttaa siltä, että minulle kerrotut asiat pitävät paikkansa, von Bonin naurahtaa.

– Erityisen paljon pidän siitä, että täällä on intohimoisesti työhönsä suhtautuvia ihmisiä. Koko ajan tekee vaikutuksen se, miten osaavia ihmiset ovat ja miten paljon osaamista talon sisältä löytyy.